Parijs Amsterdam 2018 | Rally Information

Parijs Amsterdam 2018 The history of classic rallying, 25-28 April 2018

Parijs Amsterdam 2018

De Parijs-Amsterdam-Parijs wegrace was in 1898 de eerste grensoverschrijdende race die in Europa gehouden werd. Al 6 jaar waren autopioniers bezig om door middel van races en rally’s te laten zien dat de “Auto” een sterk, betrouwbaar en snel alternatief was voor de “ouderwetse” paard en koets. Toen in de volgende eeuw de auto’s sneller en gevaarlijker werden, werden deze evenementen snel verboden in heel Europa. De editie van 1898 kende slechts 1 slachtoffer op een traject waar de maximum snelheid van 8 km/h niet gold; een hond. De Franse snelheidsduivels doorkruisten ons land met duizelingwekkende snelheden van 50, soms wel 60 km/h en daar was men in Nederland toen nog lang niet aan gewend.

120 jaar na dato is Classic Events met haar partner de KNAC, trots om u aan te mogen kondigen dat de revival van dit evenement door ons georganiseerd gaat worden. Een 3-daagse rally van Parijs naar Amsterdam.

De  auto avonturen van Classic Events zijn opgezet als ontspannen en sociale evenementen met relatief korte dagen en afstanden, hier en daar een museum of andere attractie, een heerlijke route en de best beschikbare hotels langs de route. U heeft dus tijd genoeg om lekker te rijden, heerlijk te ontspannen en om genoeg van de omgeving te ontdekken met oude en nieuwe rallyvrienden.

Zoals dat past bij een evenement dat geïnspireerd is op de eerste internationale autorace ooit zit er uiteraard wel wat competitie in, welke aangepast zal worden per leeftijdsklasse van de auto.

Deze competitie kan bestaan uit navigatie secties, regelmatigheidstrajecten en speciale tests op kleine circuits. We zullen uiteraard de originele route van 1898 zo nauwkeurig mogelijk volgen maar dan op betere wegen. Het merendeel werd toen gereden op gravel wegen en de rivieren stak men over met roei-, of zeil-pontjes. We hopen nu iets meer bruggen te vinden maar zullen niet ontkomen aan een pontje hier en daar. In de vooroorlogse categorieën zullen de equipes die zich period dressed kleden strijden om de “Baron van Zuylen” trophee. Baron van Zuylen was in die jaren de voorzitter en mede oprichter van de ACF, een van de organisatoren van de Parijs Amsterdam Parijs rally.


Programma

DAG 1

Na de aanmeldingen en het welkomst diner op woensdag zal de rally starten vanuit het prachtige Château de Montvillargenne hotel. Ooit gebouwd door Jeanne de Rothschild, familie van Barones Helene de Rothschild, getrouwd met Baron van Zuylen. Net ten noorden van Parijs vanuit het bekende paardendorp Chantilly, vertrekken we dan richting het Noordoosten zodat u zich niet door de Parijse ochtendspits hoeft te worstelen. 

Via mooie binnenwegen en prachtige landschappen rijden we richting de eerste overnachtingsplaats uit 1898, Chateau d’ Ardenne. Helaas bestaat dit als hotel gebouwde kasteel niet meer omdat het is afgebrand in 1929, dus hebben we een kleiner kasteel gevonden in de buurt van Dinant, op ongeveer 25 km van de originele rustplaats.
Zie ook een weergave van de genoemde routepunten op de kaart.

DAG 2

Vanaf hier gaan we het iets rustiger aan doen en zijn de dag-afstanden aanzienlijk korter dan in 1898. 

Wij splitsen deze dag in 2 dagen en zullen eindigen in Houthem in het prachtige Château St. Gerlach voor onze 3nacht. De route voert ons vandaag door de Ardennen, via Rochefort, Marche en Famenne, Barveaux, Comblain en Luik naar Maastricht (Houthem). De originele route was hier de snelste weg over de glooiende gravelpaden van weleer, wij zullen uiteraard kiezen voor de mooiste route, weg van de snelweg.

DAG 3

De dag door Nederland. Waar uw topsnelheid waarschijnlijk hoger ligt dan de toen gehaalde, duizelingwekkende 50 km/h, zal ons gemiddelde daar zeker onder liggen. De dag eindigt op Kasteel De Haar. De originele route ging van Maastricht via, Beek, Geleen, Sittard, Susteren, Roermond, Swalmen, Venlo, Bergen, Gennep en Nijmegen naar Arnhem. Dit hield in dat de eerste grote rivier in Nederland pas bij Nijmegen overgestoken hoefde te worden via het “pontveer” naar Lent. Deze route is nu een prachtige snelweg geworden met aanzienlijk meer verkeer door de steden dus wij zullen proberen deze zoveel mogelijk te omzeilen en de mooie rallywegen op te zoeken.

De restauratie van het kasteel was indertijd net begonnen en in volle gang dankzij het geld van de familie van de vrouw van de Baron, Hélène Rothschild. Zij was trouwens ook de eerste vrouwelijke deelneemster aan een autorace en naamgeefster van de Coupe des Dames van dit evenement: De Rothschild Trophee.

Hotels

Wo. 25 April 2018       Chantily: Château de Montvillargenne
Do. 26 April 2018        Dinant: Castel de Pont a Lesse
vr. 27 April 2018          Valkenburg: Château St. Gerlach
 

We gebruiken de best beschikbare en functionele hotels gedurende deze historische rally. De hotels hebben als gemeenschappelijke deler dat ze een historisch karakter hebben en gesitueerd zijn in een ruime omgeving met voldoende parkeerplaatsen.

De finish van de dag wordt gevierd met een warm welkom en bubbels. Elke avond is er om 20:00 uur een geserveerd diner met wijnen. Rond 22:00 uur zullen de dagprijzen uitgedeeld zijn en is het programma afgelopen. De bar is uitsluitend nog open voor deelnemers die hun avonturen nog willen delen met gelijkgestemden.

Klassen

Het evenement is onderverdeeld in vier categorieën:

  • Pionier automobielen t/m 1904
  • Veteran automobielen 1905 t/m 1918
  • Vintage automobielen 1919 t/m 1929
  • Post vintage automobielen 1930 t/m 1945

Routesystemen en competitie:

Natuurlijk geen rally zonder competitie, voor een rally met zo’n bijzondere geschiedenis is het juist de bedoeling om een unieke combinatie te vinden tussen competitie, het lekkere rijden en de historie. De rally is uitgewerkt in bol-pijl. Per dag zijn er diverse navigatie trajecten (stages) waar punten kunnen worden gewonnen. We verdelen het evenement in ‘’tour’’ en ‘’sportief’’, in de tour is er geen competitie en in sportief zullen er 3 a 4 navigatie trajecten of regelmatigheden worden gereden.

Service

We verzorgen voor u twee service teams, Jan Altena heeft reeds toegezegd, aangevuld met een vrachtwagen die inzetbaar is voor de pech gevallen die niet te repareren zijn.

Prijsuitreiking

Op zaterdag, in de schaduw van Kasteel de Haar, worden de deelnemers hartelijk ontvangen door vrienden en bekenden. Voor elke equipe die kasteel de Haar bereikt is er een bijzondere finishers-award. Wanneer de deelnemers aan het diner in het Kasteel beginnen zullen de prijzen worden uitgedeeld. Naast de prijzen in de vier categorieën zijn er nog de Baron van Zuylen Trophee (oudste gefinishte auto), de Rothschild Trophee (beste dames equipe) en de KNAC Trophee (gentlemans Trophee).

De Kosten

Inschrijving voor de rally Parijs – Amsterdam 2018 geschiedt uitsluitend op persoonlijke uitnodiging en kent een limiet van 69 equipes. De deelnamekosten bedragen € 2.950,00 per equipe van 2 personen in een dubbelroom en € 2.750,00 indien u KNAC lid bent.

Inbegrepen zijn:

  • 3 overnachtingen (2 persoonskamer) inclusief diner en wijnen
  • 3 lunches onderweg
  • Service team
  • Routeboek, rally schilden en deurnummers
  • Finishers award en KNAC Jubileum badge
  • Prijsuitreiking inclusief diner

Organisatie:

De organisatie is in de vertrouwde handen van Classic Events, onder andere verantwoordelijk voor de Winter Trial en de organisator van het Concours d’élégance Paleis Het Loo.